دریپر چیست؟ اگر نگاهی به آماری که از هدر رفت منابع آبی در دسترس است بیندازید، خواهید دید که بخش عمده ای از مصرف بیهوده آب در صنعت کشاورزی رخ می دهد. استفاده از سیستم های سنتی و منسوخ شده مانند سیستم آبیاری غرقابی یا کندن خندق هایی برای باز کردن مسیر آب در زمین های کشاورزی از دلایل عمده هدر رفت منابع آبی هستند که باید به شیوه های مدرن جلوی آن گرفته شود. موضوع “دریپر چیست” که در اصطلاح به آن قطره چکان هم گفته می شود یکی از ارکان اساسی در سیستم های آبیاری کشاورزی است که مانع از این هدررفت می شود. در ادامه قصد داریم در مورد این قطعات پلیمری و کاربردهای کلیدی آن ها به گفتگو بپردازیم. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع پلیمرها و استعلام قیمت به سایت پکیلون مراجعه کنید.
قطعه ای به نام دریپر چیست؟
اگر بخواهیم به بررسی موضوع “دریپر چیست” بپردازیم، می توان گفت که دریپر (Draper) در یک نگاه یک قطعه کوچک پلاستیکی است که در نقش قطره چکان در سیستم های آبیاری قطره ای و سیستم های آبیاری زیرسطحی ایفای نقش می کند. این قطعه به ظاهر کوچک می تواند بخش زیادی از هدر رفت آب در سیستم های زراعتی را مهار کند.
اما چگونه؟ گسل کردن و انتشار دادن آب توسط مجاری ظریفی که در این قطعات طراحی شده منجر به آبیاری پیوسته و قطره چکانی خواهد شد. در واقع آبیاری به طور مداوم اما قطره ای توسط این قطره چکان ها صورت می پذیرد. دریپر دارای هزینه نصب و نگهداری پایینی می باشد اما فی الواقع در هزینه ها به شکل قابل توجهی به صرفه است. این قطعه قادر است با دبی پایین نیز عملکرد مناسبی از خود نشان دهد و در گذر زمان دچار رسوب گرفتگی و بسته شدن مجرا نخواهد شد.
استفاده از دریپر در آبیاری باغ ها
آبیاری باغات یکی از کاربردهای کلیدی دریپر می باشد. برای آبیاری باغ ها معمولا از دریپر استوانه ای استفاده می شود چرا که دارای فیلتر بزرگتری بوده و مسیری طولانی تر را برای آب ایجاد می کند. این نوع دریپرها دارای استحکام بالایی هستند و از هدر رفت آب نیز جلوگیری بهینه ای به عمل می آورند.
استفاده از دریپر برای آبیاری گلدان ها
یکی از کاربردهای مهم دریپر چیست؟ نصب این قطعه درون گلدان ها از کاربرد مهم آن است. به ویژه گلدان هایی که باید همواره خاکی مرطوب و نمدار داشته باشند. نصب دریپر درون گلدان نه تنها از هدر رفت آب جلوگیری می کند، بلکه معضلاتی چون پوسیدگی ریشه گیاه و زرد شدن برگ ها به دلیل آبیاری بیش از حد را نیز پایان می بخشد. دریپرهایی که برای آبیاری گلدان ها استفاده می شوند دارای دبی خروجی کمتری نسبت به دریپرهای دیگر هستند. اما همچنان که این درپیرها در گلدان وظیفه مرطوب نگه داشتن خاک را دارد این رطوبت میتواند درپیر را دچار مشکل کند. راه حل این مشکل را در مقاله خشک کردن پلیمر ها پیدا میکنید.
استفاده از دریپر در آبیاری میکرو
از دریپر در آبیاری میکرو استفاده می شود اما آبیاری میکرو چیست؟ در آبیاری میکرو یک منبع مرکزی به عنوان قلب سیستم طراحی می شود که آب را با فشاری کنترل شده توسط پمپ به شبکه ای از لوله های اصلی و فرعی ارسال می کند. قلب انسان را تصور کنید که خون را چگونه به شریان های اصلی، رگ ها و مویرگ ها ارسال می کند؛ این سیستم درست مانند قلب انسان کار می کند.
در سیستم آبیاری میکرو دریپرها روی لوله های فرعی نصب می شوند؛ منظور همان لوله هایی است که از کنار گیاهان عبور کرده اند. در نتیجه آب با فشار بسیار کم توسط دریپرها به گیاهان تزریق می شود. در این سیستم آبیاری از دریپرهایی با نازل مخروطی استفاده می شود. برای مشاهده ویژگیهای پلی اتیلن که یک پلیمر ضد آب است به مقالات سایت پکیلون مراجعه کنید ویا مقاله بررسی کاربردهای ورق پلی اتیلن را مطالعه کنید.
انتقال کود مایع و محلول های مغذی توسط دریپر
از دریپر نه تنها برای انتقال آب در زمین های زراعی و تحت کشت، بلکه برای کوددهی نیز استفاده می شود. کودهای محلول و مایع به کمک سیستم هایی که در زمین زراعی تعبیه شده اند انتشار می یابند و به واسطه دریپرها به خورد گیاهان داده می شوند. استفاده از دریپر برای کوددهی فرآیند کوددهی را با نظم و یکنواختی بالایی همراه خواهد کرد.
آبیاری فضای سبز با دریپر چیست؟
یکی از قطعاتی که در آبیاری فضای سبز استفاده می شود دریپر است. با وجود بحران شدیدی که کمبود آب رقم زده آبیاری فضای سبز بیش از گذشته با چالش همراه شده است. دیگر در سطح شهرها خبری از ماموران محیط زیست نیست که شلنگ به دست در حال آبیاری فضای سبز باشند و هراز گاهی هم آب را به سمت خیابان و درختان نشانه بگیرند! این شیوه از آبیاری منجر به هدر رفت آب می شود. به کمک دریپر می توان با حذف عامل انسانی آبیاری فضای سبز شهری را به شکلی بهینه با کمترین میزان هدر رفت انجام داد. به همین دلیل در بسیاری از پارک ها و زمین چمن های شهری سیستم های آبیاری دریپر نصب می شود.
استفاده از دریپر در آبیاری قطره ای و زیرسطحی
از دریپر برای آبیاری قطره و ای و آبیاری زیرسطحی که در واقع یکی از تکنیک های آبیاری قطره ای است استفاده می شود. در آبیاری قطره چکانی که شباهت زیادی به آبیاری میکرو دارد آب مورد نیاز گیاهان توسط قطره چکان هایی که در سرتاسر سیستم آبیاری تعبیه شده اند تامین می شود.
در آبیاری زیرسطحی نیز دریپرها درون عمق کمی از خاک قرار می گیرند و آب مورد نیاز گیاه مستقیما به ریشه تزریق می شود. این روش از آبیاری برای پرورش محصولاتی مانند خرما، زیتون، پسته و حتی آبیاری فضای سبز بسیار مناسب است. با استفاده از دریپر می توان در این سیستم آبیاری میزان تبخیر آب را به حداقل رساند. به علت این که این درپیرها در زیر سطح خاک قرار دارند و از دید خارج هستند، نیازمند آببندی دقیق و مستحکمی می باشند. برای آشنایی بیشتر با پلی اتیلن و کاربرد آن در شرایط رطوبتی و در مجاورت با آب، پیشنهاد میکنیم مقاله چگونگی آببندی پلی اتیلن را در مجله پکیلون مطالعه کنید.
کاربرد مهم دریپر چیست؟
دریپرها پاشنه آشیل سیستم های آبیاری زمین های زراعی و تحت کشت هستند. این قطعات منجر به افزایش راندمان و بهره وری در سیستم کشاورزی می شوند و عملکرد محصولات باغ و گلخانه را بهبود می بخشند. نکته مثبتی که در مورد استفاده از دریپر وجود دارد کاهش شوری خاک خواهد بود.
این قطعات نیاز به نیروی کار انسانی را در زمین های زراعی کاهش می دهند و از هزینه های بالای هدر رفت آب جلوگیری به عمل می آورند. مقاومت بالایی که این قطعات در برابر کودها و سموم شیمیایی دارند نشان از دوام آن ها دارد. از دریپر در زمین های کشاورزی برای آبیاری قطره ای، آبیاری زیرسطحی، آبیاری میکرو، آبیاری باغات، آبیاری گلخانه ها و آبیاری گلدان ها و کوددهی استفاده می شود.