ورق پلی اتیلن به عنوان یک متریال پیش ساخته شناخته می شود. از صنعت خودروسازی و تولید کفپوش خودرو گرفته تا تولید ظروف یکبار مصرف می توان به کاربردهای این ورق اشاره کرد. ورق های پلی اتیلن در سایزها و ابعاد مختلفی به تولید می رسند و چنانچه نیاز به جوش دادن آن ها به یکدیگر وجود داشته باشد باید از دستگاه های مخصوص استفاده کرد. در ادامه قصد داریم مراحل تولید ورق پلی اتیلن PE را مورد بررسی قرار دهیم بنابراین برای شناخت هر چه بیشتر روند تولید این متریال با ما همراه باشید.
این ورق ها به تناسب کاربردی که دارند در ضخامت های مختلف به تولید می رسند و ضخامت آن ها عمدتا در بازه ۱ تا ۲۰۰ میلیمتر متغیر می باشد. این ورق ها در برابر گرما و سرما مقاومت بالایی دارند، در برابر ضربه های مکانیکی مقاوم اند، در برابر محلول های شیمیایی و اسیدی دوام بالایی دارند، دچار خوردگی نمی شوند و در برابر جریان الکتریسیته به عنوان یک عایق عالی عمل می کنند.
استفاده از پلی اتیلن HDPE در تولید ورق پلی اتیلن
برای تولید این ورق کاربردی از HDPE استفاده می شود. از آنجایی که شیت های پلی اتیلن باید قابلیت برشکاری و ماشین کاری داشته باشند در تولید آن ها از پلی اتیلن گرید HDPE استفاده می شود. ورق پلی اتیلن در واقع از خانواده گرمانرم ها می باشد و برای تولید آن باید فرآیند پلیمریزاسیون گاز اتیلن صورت گیرد. در طی این فرآیند می توان ویژگی های فیزیکی و مکانیکی ورق های پلی اتیلن HDPE همچون چگالی، شاخص جریان مذاب، درجه شبکه ای شدن، بلوریتگی، وزن مولکولی و نحوه توزیع این وزن را در آن ها کنترل نمود.
برای اینکه بتوان از پلیمر در صنعت پلاستیک استفاده کرد باید وزن مولکولی آن بالاتر از شش هزار باشد. ساختار پلی اتیلن بسیار ساده است و می توان آن را به عنوان ساده ترین نوع از پلیمرهای تجاری شناسایی کرد. یک مولکول پلی اتیلن در واقع زنجیری ست که از اتم های کربن تولید شده و هر اتم کربن دارای دو شاخه از اتم های هیدروژن می باشد و زنجیره ای بلند را تشکیل می دهد.
بوشن پلی اتیلن PE هم یکی از محصولات پیش ساختهی این متریال است که برای تراشکاری و ساخت انواع اتصالات پلی اتیلن مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از اکسترودر برای تولید ورق و تخته های پلی اتیلن PE
برای تولید ورق پلی اتیلن باید از اکسترودر استفاده کرد. در این دستگاه گرانولها سفید ویا رنگی بعد از طی کردن فرآیند ذوب و اکسترود به شکل ورق و شیت در می آیند. ضخامت صفحه های تفلون معمولی پلی اتیلن را می توان توسط این دستگاه ها کنترل نمود. ورق های با ضخامت ۳ میلیمتر تا ۲۰۰ میلیمتر به صورت ورقی و در ابعاد استاندارد ۲۰۰ در ۱۰۰ سانت تولید می شوند و ورق های ضخامت ۱ و ۲ میلیمتر به صورت رول شده با عرض ۱۰۰ و ۱۲۰ سانت و حدود ۱۵ متر روانه بازار می شود. دستگاه های تولید ورق پلی اتیلن به طور کلی از قسمت هایی چون اکسترود، کلندر، کانوایر، رول جمع کن و تابلو برق تشکیل شده است و صفر تا صد تولید این ورقها را به عهده دارد.
مراحل تولید ورق پلی اتیلن
یکی از مراحل مهم در تولید ورق پلی اتیلن اکسترود می باشد. مواد اولیه برای تولید ورق پلی اتیلن گرانول پتروشیمی می باشد که در قسمت مخزن دستگاه ورق ساز ذوب می شود و کاملا به شکل سیال در می آید. این ماده در این قیمت تحت فشار و دمای بالا قرار می گیرد تا حالت سیال خود را حفظ کند. زمانی که درجه سیال بودن به درجه مطلوب رسید این ماده از شیر خروجی اسکترودر خارج می شود.
ماده ای که از شیر خروجی خارج می شود ورقی به رنگ گرانول ورودی به مخرن و به شکل مذاب و خمیری می باشد. بعد از خروجی ورق ها توسط رول های سرد ساز می توان آن ها در فرایند خنک سازی قرار داد. آنچه که کیفیت ورق های پلی اتیلن را تعیین می کند سرعت اجرای فرآیند، سرعت سرد سازی ورق ها و هندسه ی قالب می باشد.
برای کاهش ضخامت شیت های پلی اتیلن باید سایز دهانهی اکسترودر تغییر کند تا ضخامت ورق به مقدار مورد نظر برسد. دمای غلتک ها، سرعت چرخش غلتک ها و فشاری که به پلاستیک وارد می کنند کیفیت نهایی این ورق را تعیین خواهد کرد. بسیار مهم است که غلتک ها در طی فرآیند نورد هماهنگی داشته باشند و متناسب با هم حرکت کنند تا ورق ها دچار اعوجاج نشوند.
راستی ما یک گرید پلی اتیلن داریم که ضدسایش هست که معروفه به ورق تیوار ۱۰۰۰ یا ورق پلی اتیلن سنگین RCH 1000.