اگر تا کنون خطوط نوار نقاله را از نزدیک دیده باشید، پس حتما قطعات رولیک را هم دیده اید که در پی هم می لغزند و طی چرخش های پی در پی موجب هدایت نوار نقاله می شوند. رولیک ها دارای انواع گوناگونی هستند. اغلب رولیک ها وظیفه مشترکی دارند. این قطعات استوانه ای شکل در عین حال که نوار نقاله را پابرجا نگه می دارند، موجبات حرکتی یکنواخت و آرام را بدون هیچ گونه لغزش فراهم می کنند و توان مورد نیاز برای حرکت را نیز به حداقل میرسانند. از نظر ساختار کاری این رولیکهای راهنما، شباهت زیادی به بلبرینگهای خود تنظیم دارد.
دسته بندی انواع رولیک ها معمولا بر حسب قطر رولیک، شرایط کاری رولیک، میزان بار اعمال شده روی نوار نقاله، سرعت نوار نقاله و ظرفیت حمل بار می باشد. رمز پیروزی در حرکت یکنواخت و آرام نوار نقاله بدون هیچ گونه لغزش و تکان های ناگهانی در این است که تمام رولیک ها توسط یک تولید کننده ساخته و پرداخته شده باشند. در این مطلب قصد داریم شما را به طور مفصل با رولیک راهنما یا خود تنظیم آشنا کنیم. همراه ما باشید.
منظور از خود تنظیم یا رولیک راهنما چیست؟
رولیک راهنما شما را به یاد چه چیزی می اندازد؟ احتمالا به یاد هدایت نمودن یا هدایت شدن خواهید افتاد. این دقیقا همان کاری است که رولیک راهنما یا خود تنظیم انجام می دهد. رولیک راهنما، نوار نقاله را به سمت مرکز کانوایر هدایت می کند.
خود تنظیم بودن این رولیک ها از این بابت است که در برابر انحراف نوار واکنش نشان می دهند و سعی در این دارند تا نوار نقاله را به طور خود تنظیم به سمت مرکز کانوایر و مسیر مناسب بازگردانند. این رولیک ها هم برای مسیر رفت و هم برای مسیر برگشت کاربرد دارند.
نکته ای مهم در مورد رولیک راهنما چیست؟
می خواهیم نکته ای مهم را در مورد رولیک راهنما به شما بگوییم. هرگز، هرگز و هرگز این رولیک ها را در ناحیه بارگیری استفاده نکنید استفاده از رولیک راهنما در محل بارگیری باعث می شود تا نوار در زمان چرخیدن به سمت بالا برود. چرا؟ به این دلیل که این رولیک ها در سطحی بالاتر از رولیک های معمولی حمل بار قرار دارند و استفاده از آن ها در نقطه بارگیری موجب می شود تا نوار نقاله دچار انحراف و اعوجاج شود. در نتیجه تعادل سیستم به هم می ریزد.
رولیک راهنما یا خود تنظیم را می توان نوعی سیستم دینامیک هدایت نوار به حساب آورد. این نوع رولیک ها منجر به هدایت نوار نقاله می شوند اما چگونه؟ با ایجاد نیروی منحرف کننده. به واسطه اعمال نیروی منحرف کننده رولیک موقعیت خود را تغییر می دهد و حرکی ایجاد می شود که در نتیجه آن نوار به سمت مرکز هدایت خواهد شد.
تنظیم سرعت تسمه به کمک رولیک راهنما چیست؟
یکی از ویژگی های رولیک راهنما چیست؟ یکی از ویژگی های رولیک راهنما یا خود تنظیم این است که منجر به هدایت و مدیریت تسمه در مسیر مستقیم می شود تا جایی که از انحراف و خارج شدن ناگهانی تسمه از مسیر جلوگیری به عمل می آورد.
در نتیجه سرعت تسمه کنترل خواهد شد. وجود رولیک راهنما در سیستم کانوایر همچون وجود سیستم عصبی و هدایتگر در بدن انسان می باشد. به کمک رولیک راهنما می توان نظم چرخش تسمه را کنترل نمود. رولیک راهنما دارای ساختاری مهندسی شده می باشد و با هدف بهینه سازی و ارتقای سیستم کانوایر مورد استفاده قرار می گیرد.
عواقب عدم استفاده از رولیک راهنما چیست؟
عدم استفاده از رولیک راهنما می تواند عواقب ناخوشایندی به دنبال داشته باشد. پایین آمدن ایمنی سیستم کانوایر یکی از عواقب عدم استفاده از رولیک راهنما می باشد. بدون وجود رولیک راهنما، سیستم دچار توقف های ناگهانی می شود.
خارج شدن ناگهانی تسمه از جایگاه اصلی و ایجاد برخوردهای ناگهانی با ریسک بالا از جمله خطراتی است که در نتیجه عدم استفاده از رولیک راهنما رخ می دهند. این موضوع می تواند خسارت های زیان باری را به وجود آورد.
از رولیک راهنما در چه نوع خط تولیدهای استفاده می شود؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که از رولیک راهنما در چه نوع خط تولیدهایی استفاده می شود. اگر به ویژگی کلیدی رولیک راهنما خوب نگاه کنید خواهید دید که هدف از به کار بردن رولیک راهنما، ایجاد و حفظ تعادل در کانوایر و جلوگیری از لرزش ها و تکان های ناگهانی می باشد.
در نتیجه عمده کاربرد رولیک راهنما در خطوط تولید محصولاتی است که ریزش آنها می تواند دردسرساز شود. مواد پودری و فله ای از جمله این مواد محسوب می شوند. چرا که احتمال ریزش این مواد در مسیر نوار نقاله و در طی حرکت، بسیار زیاد می باشد. در نتیجه از رولیک راهنما استفاده می شود تا تعادل کانوایر به حداکثر برسد و از خطر ریز محصولات جلوگیری شود.
متریال مورد استفاده در ساخت رولیک راهنما چیست؟
تا چند سال پیش استفاده از آهن، استیل و آلومینیوم در ساخت رولیک ها رونق زیادی داشت. امروزه روز اما از متریال هایی مانند پلیمرهای صنعتی در ساخت انواع رولیک از جمله رولیک راهنما استفاده می شود. میلگرد پلییورتان PU، میلگرد پلی آمید PA 6 و میلگرد پلی اتیلن سه مورد از پر مصرفترین پلیمرهای صنعتی (به ترتیب جنس انعطاف پذیر مشابه لاستیک، جنس ضد سایش و جنس پلاستیک فشرده ارزان و سبک) هستند که در ساخت رولیک راهنما استفاده می شوند.
رولیک هایی که به کمک این متریال ها ساخته می شوند دارای وزن سبک تری هستند و مصرف انرژی را تا حد امکان کاهش می دهند. از طرفی دارای نرخ اقتصادی تری هستند و بدنه آن ها دچار خوردگی، زنگ زدگی، پوسیدگی و سایش نخواهد شد. عدم چسبندگی، بی اثری شیمیایی و بهداشتی بودن از دیگر ویژگی های مهمی است که انواع رولیک تفلونی دارا می باشند.
شناخت بهتر رولیک راهنما چیست؟
رولیک راهنما یا رولیک خود تنظیم یکی از پرکاربردترین انواع رولیک ها در سیستم کانوایر هستند که هدف اصلی استفاده از آن ها ایجاد بالانس در طول مسیر کانوایر می باشد. این رولیک ها از خروج ناگهانی تسمه از محور اصلی جلوگیری می کنند و هم در مسیر رفت و هم در مسیر برگشت استفاده می شوند. بسیار مهم است که فاصله رولیک های راهنما در طول مسیر کانوایر مقدار استانداردی باشد. استاندارد بودن این فاصله موجب می شود تا تعادل کانوایر به خوبی حفظ شود.