تراشکاری را میتوان به نوعی، یک فعالیت هنری و پرظرافت دانست. در این مقاله در مورد ابزار مورد نیاز تراشکاری مطالب کاربردی آورده شده است که در ادامه به آن اشاره میکنیم. عده زیادی از افرادی که در صنعت تراش مشغول به کار هستند در حوزه تراش صنایع دستی و صنایع هنری مشغول میباشند و از این راه کسب درآمد میکنند. دقت، مهارت و تبحری که در حرفه تراشکاری به خرج داده می شود، دستاوردهای این حرفه را ارزشمند میکند.
نکات زیادی در راستای بهینگی کیفیت تراشکاری وجود دارد. تراشکاری چوب، تراشکاری سرامیک، تراشکاری فلزات و تراشکاری پلیمرها هر کدام نیاز به ابزار و تکنیک های خاص خود دارند.
انواع فرایند تراشکاری
فرآیند تراشکاری میتواند به صورت دستی و یا با استفاده از ماشینهای تراش از جمله ماشین CNC انجام شود. رو تراشی، شیار تراشی، پیشانی تراشی، پیچ تراشی، آج زنی و قلاویز زنی هر کدام به تفکیک فرآیندهای خاصی از تراشکاری هستند که آشنایی با آنها قبل از تراشکاری لازم است. در این مطلب شما را با مهمترین دانستنی های قبل از تراشکاری آشنا کرده ایم.
تراشکاری دستی
تراشکاری می تواند به صورت دستی یا Manual انجام شود. این شیوه از تراشکاری بسیار سنتی می باشد و قابل اجرا روی انواع فولاد و انواع پلیمرها و تفلون است. از تراش دستی معمولا در کارگاه های بسیار کوچک و برای مصارف صنعتی استفاده می شود. جهت خرید و استعلام قیمت تمامی جنسهای پلیمری درقالبهای میلگرد، ورق و لوله میتوانید به صفحات هر محصول در فروشگاه پکیلون مراجعه فرمایید و با کارشناس مرتبطه ارتباط برقرار نمایید. برفرض برای استعلام قیمت تفلون کیلویی روی عبارت رنگی کلیک کنید.
تراشکاری اتوماتیک
تراش اتوماتیک را توسط دستگاه های تراش CNC انجام می دهند. این دستگاه های تراش دارای منطق کامپیوتری هستند و با استناد به برنامه های کدنویسی شده ای که به ماشین داده شده، فرآیند تراشکاری را به صورت خودکار و به شکل دو بعدی یه سه بعدی انجام می دهند. اساسا از تراش CNC برای سری تراشی در تیراژ بالا استفاده می شود. این دستگاه دارای دقت، سرعت و امنیت بالایی در تراشکاری بوده و برای تراش سنگ، چوب، شیشه، فلزات و پلیمرها از آن استفاده می شود.
تراشکاری نیمه اتوماتیک
نوع دیگری از تراشکاری ماشینی وجود دارد که در قالب تراش نیمه اتوماتیک صورت می پذیرد. این شیوه از تراشکاری ترکیبی از شیوه دستی و شیوه اتوماتیک است. در واقع فرآیند تراشکاری توسط دستگاه تراش اما با نظارت و هدایت اپراتور انجام می شود. دستگاه فرز و دستگاه دریل از جمله دستگاه های تراش نیمه اتوماتیک هستند. این دستگاه برای افرادی مناسب است که قصد راه اندازی یک کسب و کار کم هزینه را دارند.
انواع ماشین های تراشکاری
ماشین آلات تراشکاری را می توان طبق تغییراتی که در روند حرکتی محورها رخ می دهد در سه دسته کلی طبقه بندی کرد؛ دستگاه داخل تراش عمودی، دستگاه داخل تراش افقی و دستگاه صفحه تراش.
-
دستگاه داخل تراش عمودی چیست؟
از دستگاه داخل تراش عمودی برای تراشکاری قطعات سنگین و بزرگ استفاده می شود. این قطعات را نمی توان به صورت افقی حرکت داد به همین دلیل توسط این دستگاه تراشکاری می شوند. با ثابت بودن قطعه در نقطه ای خاص، ابزار تراش طی حرکت عمودی رفت و برگشتی فرآیند تراش را انجام می دهد.
-
دستگاه داخل تراش افقی چیست؟
در این دستگاه، قطعه کار به صورت افقی بسته می شود و ابزار برش برای تراشکاری داخل قطعه شروع به حرکت می کند. از این دستگاه باید در پروژه های ساده تر استفاده کرد. قطعاتی که دارای ساختار غیر استوانه ای هستند را می توان با این دستگاه تراشکاری نمود. در دستگاه داخل تراش افقی ابزار برش فضای داخلی نمونه را خالی می کند و در تمام مدت تراشکاری قطعه ثابت خواهد بود.
-
دستگاه صفحه تراش چیست؟
این دستگاه به هیچ عنوان وارد فضای داخلی نمونه کار نمی شود و سطح نمونه را تراش می دهد. امکان اجرای حکاکی های پیچیده توسط این دستگاه میسر می باشد.
دستگاه تراش صنعتی و دستگاه تراش رومیزی چه تفاوتی دارند؟
دستگاه تراش صنعتی دارای ابعاد بسیار بزرگی می باشد و در خطوط تولید پیشرفته از آن ها استفاده می شود. قطعات تولید شده توسط این دستگاه ها به پرداخت نیاز ندارند. قیمت این دستگاه ها بسیار بالاست و کاربرد آن ها صرفا صنعتی است. دستگاه تراش رومیزی اما دارای ابعاد کوچک و قیمت ارزان تری می باشد. کاربرد این دستگاه ها عمدتا برای کار پکینگ تراشی مناسب هستند. برای دریافت آموزش پکینگ تراشی میتوانید به آکادمی پکیلون مراجعه فرمایید. ابعاد این دستگاهها کوچک است ولی با این وجود نیازمند یادگیری کامل مهارت تراشکاری میباشد.
الماس تراشکاری چیست؟
الماس تراشکاری یا Insert تراشکاری مهمترین ابزار برای تراش است. این ابزار در واقع شکل نوین همان تیغچه می باشد. براده برداری و شکل دهی به متریال توسط الماسه صورت می پذیرد. برای تولید قطعاتی که به شیوه هایی چون ریخته گری تولیدشان ممکن نیست از الماسه تراشکاری استفاده می شود. از الماسه تراشکاری برای خراطی، برش دهی، حفاری، شیار زنی و سوراخ کاری استفاده می شود. بسیار مهم است که نوع الماسه منطبق با جنس قطعه کار و درجه سختی آن باشد.
الماس تراشکاری چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
بسیار مهم است که الماسه تراشکاری دارای سختی بسیار بالایی باشد. بهره مندی از مقاومت عالی در برابر سایش، شکست و فشار از دیگر ویژگی های مهم الماسه است. الماسه باید قابلیت هدایت حرارتی خوبی داشته باشد تا در طی فرآیند تراشکاری بیش از حد داغ نشود. انبساط حرارتی بسیار کم و صیقلی بودن سطح از دیگر ویژگی های مورد نیاز الماسه است. الماسه باید از لحاظ شیمیایی خنثی باشد و ضریب اصطکاک بسیار پایینی داشته باشد.
انتخاب الماس تراشکاری
چنانچه از فولادهای کم کربن برای تراشکاری متریال های سخت استفاده شود یقینا الماسه دچار سایش خواهد شد. این در حالی است که سرعت سایش در الماسه های پر کربن بسیار کمتر است. به همین دلیل الماسه هایی که دارای درصد کربن بیشتری هستند، دوام و طول عمر بالایی دارند. با این حال برای تراشکاری فولاد از جمله آهن و چدن به هیچ عنوان نباید از مته های الماسه استفاده کرد چرا که احتمال ذوب شدن آن ها وجود دارد.
انواع تیغچه های تراشکاری
تیغچه های تراشکاری دارای انواع مختلفی می باشد که به عنوان یک تراشکار باید شناخت درستی از آن ها داشته باشید. الماس سرامیکی، الماس برش، الماس تراشکاری، الماس کف تراشی و الماس گام زنی از جمله تیغچه های تراش هستند.
مراقبت از قلم های تراش
بسیار مهم است که از قلم های تراش مراقبت به عمل آورید تا آسیبی به لبه های آن وارد نشود. تیز کردن قلم در هر نوبت تراشکاری لازم است. چنانچه قلم تراش تیزی خود را از دست بدهد حرارت زیادی تولید می شود و سطح بیرونی کار ناصاف خواهد شد.
نتیجه گیری در باب الماس تراشکاری
شما قبل از تراشکاری باید آشنایی کاملی با ابزارهای تراش و ویژگی های این ابزار داشته باشید. شناخت الماسه ها، قلم ها، روش تیز کردن ابزار و همچنین روش نگهداری از تجهیزات تراشکاری همگی جزو نکات مهمی ست که قبل از تراشکاری باید لحاظ شوند. در این مطلب از پکیلون PAKILON.COM شما را با هر آنچه که نیاز است قبل از پروسه تراشکاری بدانید آشنا نمودیم. بسیار مهم است که به عنوان فردی که قرار است تراشکاری حرفه ای انجام دهید با اصول و نکات ایمنی تراشکاری آشنایی داشته باشید تا از بروز حوادث خطرناک جلوگیری شود.