دستگاه فرز از پر کاربردترین دستگاه های صنعتی است که برش دهی سنگ، فلز، بتن و سرامیک را توسط آن انجام می دهند. منظور از دستگاه فرز می تواند دستگاه مینی فرز و یا روش کار دستگاه فرز CNC باشد که در کارگاه های صنعتی استفاده می شود. دستگاه مینی فرز نیز در مشاغل زیادی چون آهنگری، نجاری، ساختمان سازی، راهسازی و عمران و پروژه های مهندسی کاربرد دارد.
روش کار با دستگاه فرز
دستگاه های فرز CNC توسط نیروی برق کار می کنند در حالی که دستگاه های مینی فرز می توانند به واسطه نیروی پنوماتیک، برق و یا انرژی ذخیره شده باتری کار کنند. برای کار با دستگاه فرز باید قبل از هر چیز برنامه نویسی دستگاه CNC را آموزش دیده باشید. بسیار مهم است که بتوانید ابزار برش مناسب با متریال و نوع قطعه کارتان انتخاب کنید( به طور مثال ابزار فرز برای ورق استیل و ورق تفلون ضد سایش متفاوت است) و در طی کار با دستگاه فرز، نکات ایمنی را به درستی رعایت نمایید.
نکات ایمنی روش کار با دستگاه فرز
اگر می خواهید یک برش با کیفیت، اصولی و تمیز از آب در بیاورید باید روش کار با دستگاه فرز را بلد باشید. در این مطلب قصد داریم شما را با این پروسه آشنا کنیم. بنابراین همراه ما باشید.
برنامه نویسی دستگاه فرز CNC
برنامه نویسی دستگاه فرز CNC در قالب برنامه نویسی کنترل عددی اجرا می شود. در واقع هر کدام از حرکات ابزار برش در دستگاه فرز دارای یک کد مخصوص به خود می باشد. شما به عنوان یک تکنسین دستگاه فرز باید آشنایی کاملی با این زبان داشته باشید و متناسب با تراش قطعه، برنامه مناسب را طراحی کنید.
الزامات برنامه نویسی دستگاه فرز CNC
برای برنامه نویسی دستگاه فرز CNC باید الزامات مهمی در نظر گرفته شود که در ادامه آن بتوان صفر تا صد ساخت قطعات تفلونی را آموخت. به عنوان مثال شما باید این نکته را در برنامه نویسی لحاظ کنید که در طی فرآیند فرز کاری، قطعه می تواند ثابت باشد در حالی که ابزار برش دهی متحرک است. و یا اینکه قطعه کار توسط میز دستگاه فرز حرکت داده می شود. بنابراین هم قطعه کار قابلیت حرکت دارد و هم ابزار برشی.
اجرای طرح قطعه کار در نرم افزارهای گرافیکی
برای اینکه کار با دستگاه فرز را آغاز کنید و قطعه مورد نظر را تراش دهید باید قبل از هر چیز طرح قطعه را در نرم افزارهای گرافیکی مانند تری دی مکس و اتوکد اجرا کنید. بعد از اینکه نقشه کشی صنعتی قطعه را صورت دادید باید یک طرح سه بعدی از آن ایجاد کنید. بنابراین بعد از طراحی نقشه باید طرح آماده شده را به نرم افزار Corel Draw انتقال دهید. در این برنامه، طرح شما به زبان برنامه نویسی G-Code تبدیل می شود.
در این مرحله می توانید برنامه را به دستگاه انتقال دهید. شما می توانید قطعه را به صورت گرافیکی در بخش کنترل دستگاه رویت کنید و بخش های مختلف آن را بررسی نمایید. بنابراین در صورت لزوم می توانید تغییرات لازم را در آن اعمال کنید. شما باید کدنویسی را به خوبی بلد باشید و برنامه دقیق تراش قطعه را تدوین کنید.
مقاله پیشنهادی: انواع تفلون در تراشکاری و فرزکاری
انتخاب ابزار برش دهی در دستگاه فرز متناسب با نوع قطعه کار
از دستگاه فرز CNC می توان برای تراشکاری چوب، سنگ، فلزات، آلیاژها، فولاد، شیشه و پلیمر استفاده کرد. به همین دلیل ابزارهای تراش مختلفی متناسب با نوع قطعه کار و جنس آن برای دستگاه فرز طراحی شده اند. بسیار مهم است که در انتخاب ابزار برش به جنس قطعه کار و تطابق ابزار برش و قطعه کار توجه داشته باشید. بنابراین شما به عنوان تکنسین دستگاه فرز باید علم انتخاب ابزار برش دهی متناسب با جنس قطعه را داشته باشید.
تعویض ابزار برش متناسب با اهداف فرزکاری
اهداف فرزکاری می تواند متفاوت باشد. گاهی اوقات هدف از فرزکاری برش دهی قطعه است و گاهی اوقات هدف سوراخ کاری و دریل کردن قطعه. در بسیاری از مواقع نیز از دستگاه فرز برای تراشکاری استفاده می کنیم. ابزارهای مختلفی برای پرداختن به این اهداف برای دستگاه فرز طراحی شده است. بنابراین باید حواس تان باشد که از ابزار مناسب در دستگاه فرز استفاده کنید و در مواقع لزوم اقدام به تعویض ابزار نمایید.
ابزار برش را متناسب با شکل برش انتخاب کنید
شما در انتخاب ابزار برش باید آن را مطابق با شکل برش انتخاب کنید. برش هایی که روی قطعه اعمال می شوند لزوما عمودی، افقی، مستقیم و صاف نیستند. بنابراین باید الگوهای متفاوتی را در حافظه دستگاه ذخیره سازی کنید تا امکان برش دهی به شکل های گوناگون وجود داشته باشد. بنابراین باید با انواع مته و اینسرت در تراشکاری و فرزکاری آشنایی داشته باشید و از آن برای برش دهی با زوایای مختلف استفاده کنید.
تنظیم محورها و اسپیندل
اگر قرار است به عنوان تکنسین حرفه ای فرزکاری فعالیت داشته باشید با تنظیم محور و اسپیندل آشنایی ندارید بنابراین نمی توانید نام خود را یک فرزکار حرفه ای بگذارید. محورها از مهمترین بخش های دستگاه فرز هستند و در عملکرد دستگاه تاثیر فوق العاده ای دارند. اگر با قابلیت های تنظیم محور و اسپیندل آشنایی نداشته باشید امکان برش کاری های پیچیده از شما سلب خواهد شد. شما باید از تعداد محورها آگاهی کافی داشته باشید و در تنظیم آن ها ماهر باشید. بنابراین از مراحل کار با دستگاه فرز، شامل تنظیم محور و اسپیندل می شود.
نکات ایمنی دستگاه فرز
مگر می شود در آموزش کار با دستگاه فرز از نکات ایمنی فارق شویم؟ در استفاده از دستگاه فرز باید از عینک ایمنی، دستکش، کلاه ایمنی و محافظ صورت استفاده کنید. در برخی مواقع استفاده از ماسک و گوش گیر هم لازم است. بسیار مهم است که قطعه کار را درون گیره محکم کنید و مطمئن شوید که قطعه فیکس شده است. قبل از روشن کردن دستگاه و اتصال آن به برق مطمئن شوید که دکمه روشن و خاموش دستگاه روی خاموش قرار دارد و وضعیت قطعه را درون دستگاه بررسی کنید.
توجه داشته باشید که برای تعویض دیسک حتما باید دستگاه از برق کشیده شود. نوع دیسک انتخابی تان باید متناسب با قطر محور باشد. همچنین اگر قصد دارید دستگاه را تمیز کنید و یا تنظیمات آن را مجدد چک کنید مطمئن شوید که دستگاه به برق متصل نیست. سالم بودن کابل برق و اتصالات از الزامات کار با دستگاه فرز است.
همهی چیزهایی که دانستن آن برای یک تراشکار حرفهای واجب است…!
نتیجه گیری در باب دستگاه فرز
برای کار با دستگاه فرز باید آشنایی کاملی با چم و خم این دستگاه داشته باشید. از تمیزکاری دستگاه گرفته تا تنظیمات برنامه نویسی و دادن برنامه برش دهی قطعه به دستگاه. شما به عنوان یک تکنسین حرفه ای باید با کنترل عددی، طراحی اتوکد و سه بعدی سازی قطعه در تری دی مکس آشنایی داشته باشید و تنظیمات محور و اسپیندل دستگاه را به خوبی بشناسید. از مهمترین نکات کار با دستگاه فرز، رعایت قوانین ایمنی است.
به همراه داشتن تجهیزات محافظت فردی و رعایت نکات استفاده از دستگاه می تواند منجر به بالا رفتن بهره وری و کیفیت کار شما شود. اگر می خواهید به یک فرزکار حرفه ای و ماهر در کار خود بدل شوید باید با ابزارهای برش دهی آشنایی دقیق داشته باشید و شیوه تعویض آن ها را بدانید. شناخت رفتارهای ماده زیر تیغچه دستگاه از مهمترین مواردی ست که باید در کار خود لحاظ کنید.