حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

بررسی تفاوت های بلبرینگ و رولبرینگ در مجله پکیلون

از پنجره‌ای جدید به تفاوت‌های بلبرینگ و رولبرینگ نگاه کنید…!

زمان مطالعه: 4 دقیقه
زمان مطالعه: 4 دقیقه

از پنجره‌ای جدید به تفاوت‌های بلبرینگ و رولبرینگ نگاه کنید…!

بلبرینگ (Ball Bearing) و رولبرینگ (Roll Bearing) هر دو از اعضای اصلی یک خانواده بزرگ به نام بیرینگ (Bearing) هستند. وجود تفاوت در بین اعضای اصلی یک خانواده امری طبیعی ست. از این رو در عین شباهت های زیادی که بلبرینگ و رولبرینگ دارا هستند، تفاوت هایی نیز بین این دو مشهود است. از ساختار فیزیکی و متریال مورد استفاده در ساخت گرفته تا نوع و میزان بار وارد شده به آن ها می تواند متفاوت باشد.

بلبرینگ و رولبرینگ هر کدام مختص یک دستگاه خاص طراحی می شوند. از جمله انواع بلبرینگ های پر کاربرد می توان به به بلبرینگ خود تنظیم، شیار عمیق، کف گرد اشاره کرد. انواع پر کاربرد رولبرینگ نیز شامل رولبرینگ استوانه ای، بشکه ای و سوزنی می شود. بلبرینگ و رولبرینگ هر دو جزو بیرینگ های غلتشی هستند و در صنایع مهمی چون صنعت خودروسازی، دوچرخه سازی، صنعت پتروشیمی و صنعت هوافضا دارای کاربرد می باشد. در ادامه قصد داریم شما را با تفاوت های بلبرینگ و رولبرینگ آشنا کنیم بنابراین ما را همراهی کنید.

بلبرینگ و رولبرینگ از لحاظ کاربرد چه تفاوتی دارند؟

همانطور که گفته شد بلبرینگ و رولبرینگ هر دو جزو خانواده یاتاقان ها هستند. تسهیل حرکت و کاهش اصطکاک بین دو لوله (به طور مثال ساخته شده از جنس میلگرد ای‌بی‌اس ABS) از مهمترین مزایای استفاده از بلبرینگ و رولبرینگ می باشد. به موجب استفاده از بلبرینگ و رولبرینگ، میزان تماس بین دو سطح متحرک با حرکت چرخشی کاهش پیدا می کند و در نتیجه سر و صدای سیستم، اتلاف انرژی و هزینه های نگهداری و تعمیرات کاهش پیدا می کند و از آن سمت بهره وری سیستم ارتقا می یابد.

با وجود این شباهت اما کاربردهای بلبرینگ و رولبرینگ نسبت به هم متفاوت می باشد. از بلبرینگ در سیستم هایی چون اسکیت، دوچرخه و موتور به منظور تسهیل حرکت چرخ ها استفاده می شود. رولبرینگ اما در تسمه های نوار نقاله که حمل بارهای شعاعی سنگین حائز اهمیت است کاربرد دارد. بنابراین این دو قطعه از لحاظ مکان استفاده و کاربرد دارای تفاوت های مشهودی با یکدیگر می باشند.

تفاوت ساختار فیزیکی بلبرینگ و رولبرینگ 

ساختار فیزیکی بلبرینگ و رولبرینگ تقریبا مشابه یکدیگر می باشد چرا که هر دو یاتاقان غلتشی هستند. با این حال مهم ترین تفاوتی که از لحاظ ساختار فیزیکی بین بلبرینگ و رولبرینگ وجود دارد این است که عنصر غلتان در بلبرینگ ها دارای ساختار گلوله ای یا همان ساچمه ای بوده و در رولبرینگ ها این عنصر، ساختاری استوانه ای دارد. سطح تماس برای انتقال نیرو در بلبرینگ ها به صورت نقطه ای بوده اما در رولبرینگ این سطح تماس به صورت خطی می باشد.

 

بلبرینگ و رولبرینگ ها در سایز ها و مدل های متنوع

 

تفاوت بلبرینگ و رولبرینگ از لحاظ قابلیت تحمل بار

بلبرینگ و رولبرینگ از لحاظ “نوع” و “شدت” بارهای قابل تحمل دارای تفاوت های بارزی با یکدیگر هستند که در این بخش به آن ها اشاره کرده ایم.

  • تحمل بارهای شعاعی و محوری سبک توسط بلبرینگ

از دیگر تفاوت‌های بین بلبرینگ و رولبرینگ می‌توان به آن اشاره کرد، تفاوت این دو از لحاظ میزان تحمل بار و نوع بار وارد شده می باشد. بلبرینگ ها توانایی حمل بارهای شعاعی (Radial) و محوری (Thrust) را دارا هستند اما میزان این بار نباید زیاد باشد. وارد شدن بارهای سنگین به بلبرینگ می تواند منجر به تغییر شکل ظاهری و شکستگی آن ها شود.

  • حمل بارهای شعاعی سنگین توسط رولبرینگ

این در حالی ست که رولبرینگ ها تنها می توانند بارهای شعاعی (Radial) را تحمل کنند. حمل بارهای شعاعی سنگین توسط رولبرینگ بدون تغییر شکل و هیچ گونه آثاری از شکستگی در ساختار قطعه می تواند یک تفاوت اصلی بین بلبرینگ و رولبرینگ باشد.

 

 

دلیل تغییر شکل ظاهری و شکستگی بلبرینگ تحت فشار شدید

در واقع رخ دادن این پدیده به دلیل کروی بودن عنصر غلتان در این قطعه است. بار وارد شده به بلبرینگ از بیرونی ترین لایه به ساچمه انتقال پیدا می کند. از آنجایی که ساچمه دارای ساختاری کروی و توپر می باشد به سادگی قادر به جابجایی انتقال فشار وارد شده به لایه درونی خواهند بود.

اما همین ویژگی یعنی کروی بودن ساچمه موجب شده تا سطح تماس آن با لایه های بیرونی و درونی کم شود و زمانی که نیروی بسیار زیادی به بلبرینگ وارد می شود، ساچمه به دلیل تماس نقطه ای با لایه ها قادر به انتقال نیرو نباشد. بنابراین شاهد شکستگی و ترک خوردن قطعه خواهیم بود. بنابراین بلبرینگ برای دفع بارهای سبک مناسب است. 

دلیل مقاومت رولبرینگ تحت فشار شدید

عنصر لغزنده در رولبرینگ ها دارای ساختار استوانه ای می باشد و سطح تماس بیشتری با لایه های درونی و بیرونی دارد. این سطح تماس به صورت خطی است. به همین دلیل قابلیت دفع بارهای سنگین توسط رولبرینگ به راحتی وجود خواهد داشت.

آلیاژ مورد استفاده در ساخت بلبرینگ و رولبرینگ

از لحاظ آلیاژ مورد استفاده در ساخت رولبرینگ و بلبرینگ تفاوت های زیادی وجود ندارد. در هر دوی این قطعات از آلیاژهایی چون فولاد و برنج استفاده می شود. این دو آلیاژ دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر بار حاصله از دستگاه های مختلف بوده و در برابر شکست مقاوم می باشد. با این حال به دلیل اینکه رولبرینگ ها تحت فشارهای شدیدتری قرار می گیرند، آلیاژ مورد استفاده در ساخت آن ها دارای مقاومت بیشتری در برابر فشار و ضربه می باشد.

 

بررسی موجودی و خرید انواع کولیس دیجیتال  در سایت پکیلون

 

نتیجه گیری در باب تفاوت بلبرینگ و رولبرینگ

همانطور که در متن نیز اشاره شد، بلبرینگ و رولبرینگ در عین شباهت، تفاوت هایی بارز را دارا هستند. از جمله این تفاوت ها قابلیت این دو قطعه در دفع بارهای وارده میباشد. بدین صورت که اگر بار وارده به صورت شعاعی باشد، بهترین قطعه برای تحمل بار رولبرینگ خواهد بود. چرا که این قطعه به سادگی بار وارده را دفع می کند. اما اگر اگر نیروی وارده به صورت شعاعی و محوری وارد شود و مقدار بار کم باشد، بلبرینگ قطعه مناسب تری به نظر می رسد.

در این مطلب از پکیلون PAKILON.COM گفتیم که رولبرینگ ها قطعات خوبی برای دفع بارهای محوری نیستند. بنابراین بسیار مهم است که استفاده از بیرینگ متناسب با نوع سیستم و کاربرد آن صورت پذیرد تا ایمنی سیستم نیز به شکل مطلوبی حفظ گردد. به همین دلیل توصیه می شود که قبل از خرید و انتخاب بیرینگ با کارشناسان و متخصصین این حوزه مشورت نمایید تا موفق به انتخاب بهینه شوید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط